YLLÄS-LEVIN REITTISELOSTUKSET 70 KM JA 55 KM

Ylläs-Levi maratonhiihto 13.4.2019 tarjoaa kaksi eri matkavaihtoehtoa. Perinteisellä tyylillä hiihdettävä 70 km soveltuu itsensä haastamisesta kiinnostuneille aktiivihiihtäjille ja 55 km soveltuu kuntohiihtäjille. 70 km reitti lähtee Ylläsjärven rinnekeskuksesta, kun taas 55 km reitti Äkäslompolonjärveltä. Lyhyempi reitti noudattaa suurimmalta osin samaa reittiä kuin pitkä matka jättäen pois alun vaativan Kellostapulin ja lopun kovan Pyhätunturin nousun. 70 km reitillä nousumetrejä tulee yhteensä noin 1085 m ja 55 km reitillä pari sataa metriä vähemmän.

70 KM REITTISELOSTUS

70 km hiihtäjien lähtö on Ylläsjärven rinnekeskuksesta. Startti tapahtuu tasamaalta oikealle kääntyvään mutkaan, josta lähdetään hiihtämään ylöspäin rinteeseen eli heti alkuun tulee pieni nousu. Muutaman sadan metrin jälkeen latu kääntyy metsään ja ensimmäinen alamäkiosuus alkaa. Alamäessä on muutama mutka mukana ja koska erot eivät ole vielä hiihtäjien välillä suuria, kannattaa huomioida oma vauhti sekä ympärillä olevat hiihtäjät, jotta läheltä piti tilanteilta vältytään. Tälle vuodelle reittiä on paranneltu juuri näiltä osin leventämällä sitä ja suoristamalla mutkia.

Ylläsjärven alueella hiihdetään vielä muutama kilometri ennen kuin saavutaan Kahvikeitaanlaavulle. Tästä matka jatkuu nousuvoittoisena noin 150 nousumetriä Kellostapulin kurua ylöspäin. Kurun nousun jälkeen alkaa jälleen alamäki ja 9 km kohdalla on ensimmäinen huoltopiste. Tästä reitti jatkuu kuuluisaa Isomettän nousua pitkin, mutta alamäkeen, noin kahden kilometrin verran. Vauhtia tällä latu-osuudella on liukkaassa kelissä kuntohiihtäjälläkin jopa 60 kilometriä tunnissa. Maisematien alta hiihdetään kohti Äkäslompoloa ja Äkäslompolonjärvelle. Tässä kohtaa matkaa on kertynyt 15km ja Äkäslompolonjärvellä on seuraava huoltopiste.

Äkäslompolonjärveltä lähdetään kohti Kukastunturin nousua, jota on yhteensä lähes 4 km ja nousumetrejä kertyy yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli kelien puolesta on näkyvyyttä. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa jälleen huoltopiste. Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 36km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 47 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Pyhätunturia. Tällä latu-osuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

Ennen Kätkänlaavua alkaa viimeinen kunnon mäki. Pyhätunturin nousu (noin 2km) on noin 100 korkeusmetriä. Pyhätunturin nousun jälkeen tulee jälleen vauhdikas alamäkiosuus ja saavutaan Kätkänlaavulle, jossa on huoltopiste ja takana on jo 61 km. Viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.

 

55 km
55 KM REITTISELOSTUS

55 km lähtö tapahtuu Äkäslompolonjärveltä. Äkäslompolonjärveltä hiihdetään vain muutama kilometri ennen kuin alkaa Kukastunturin nousu, jota on yhteensä lähes 4 km ja nousumetrejä kertyy yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli kelien puolesta on näkyvyyttä. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa ensimmäinen huoltopiste.

Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 22 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 33 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Pyhätunturia. Tällä latu-osuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

55 km reitti poikkeaa 70 km reitistä ainoastaan ennen Kätkänlaavua, jossa Pyhätunturin nousu jätetään kiipeämättä. Kätkänlaavulta viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.

Ilmoittaudu mukaan tämän vuoden Ylläs-Leviin tästä. 

Lue myös: 
TREENIVINKKEJÄ YLLÄS-LEVILLE – TAVOITTEENA YLLÄS-LEVI 55KM

55KM REITIN KOKEMUKSEN SYVÄ RINTAÄÄNI – JUUSO LAITINEN