Ylläs-Levi hiihdettiin haastavissa olosuhteissa – 70 km kilpailussa ruotsalaiset juhlivat voittoa

Arktinen kevätkeli antoi haastetta lähes 1000 hiihtäjälle tänään hiihdetyssä Ylläs-Levi maratonhiihdossa, kun Visma Ski Classics- kausi huipentui Tunturi-Lapissa. Kauden päätteeksi Britta Johansson Norgren ja Emil Persson Lager 157 Ski Teamistä voittivat 70 km kilpailut. 55 km kilpailuissa miesten voiton vei 15-vuotias hiihtolupaus ja naisten voittaja juhli ykkössijaa puolen tunnin marginaalilla.

Kilpailun olosuhteista ennustettiin haastavaa, sillä alempana tunturissa oli plussakelit ja korkeammilla kohdilla oli pakkasta. Miesten 70 km eliittikilpailun voitti Ruotsin Emil Persson voittoajalla 2:59:53.3 ennen toiseksi tullutta Norjan Johan Hoelia, joka jäi Perssonista vain 0,9 sekuntia. Kolmantena maaliviivan ylitti Norjan Andreas Nyygard, joka oli jo ennen Ylläs-Levin kilpailua varmistanut Visma Ski Classics -mestaruutensa. Paras suomalainen 70 km eliittikilpailussa oli Heikki Korpela 20:lla sijallaan.
77km elite miehet

Naisten 70 km eliittikilpailussa Ruotsin Britta Johansson Norgren päätti uransa Ylläs-Levin voittoon. Johansson oli niin ikään varmistanut mestaruutensa jo ennen päätösosakilpailua. Toiseksi hiihti Norjan Astrid Öyre Slind ja kolmanneksi maanainen Thea Krokan Murud. Paras suomalainen oli Kati Roivas 10:s.

55 km miesten top 3

55 km kilpailussa ylivoimaiseen voittoon hiihti 15 -vuotias Leevi Passila Hollolasta. Ensimmäistä kertaa Ylläs-Levin hiihtänyt nuori hiihtolupaus tykkäsi reitistä eikä kokenut olosuhteita liian vaikeiksi. Eroa toiseksi tulleeseen Juho Vilppolaan tuli yli 10 minuuttia.

– Toisen ison nousun jälkeen aloin tekemään eroa muihin ja tämän jälkeen hiihdin yksin koko matkan. Ei ollut suurempia haasteita matkassa, kertoi Leevi Passila palkintojenjaon jälkeen.

Toiseksi hiihtäneellä Juho Vilppolalla oli sen sijaan tapahtumarikas kilpailu.

– Kisan alussa lumi oli niin märkää, että sauvat upposivat varmaan 10 senttiä lumeen. Kaaduin siinä Kukastunturin laskussa, kun porukka aurasi edessä. Otin irtautumisen Veetistä Pyhätunturin kohdalla, missä oli paljon uutta lunta ladulla, kertoi Juho Vilppola maalissa.

Kolmanneksi miesten 55 km kilpailussa tuli voittaja Leevi Passilan isoveli Veeti Passila. Hän jäi pikkuveljelleen 13 minuuttia.

55 km naisten top 3

Naisten 55 km kilpailussa ylivoimaista voittoa juhli Eerika Konu. Kokkolalainen oli jo toistamiseen 55 km podiumilla, kun hän vuonna 2019 oli kilpailun toinen. Nyt Eerika Konu jätti muut naiset katselemaan perävaloja ja eroa toiseksi hiihtäneeseen Alisa Toivaseen tuli yli puoli tuntia.

– Hiihdin koko matkan yksin, en edes tiedä missä kohtaa tein eron muihin, sanoi Eerika Konu.

– Vedit sen raon meihin muihin jo heti startissa, naurahti kolmanneksi tullut Minna Kubin Eerika Konulle palkintojenjaon haastattelussa.

Minna Kubin oli silmin nähden liikuttunut maalissa kovasta kisasta. Hän jäi nelisen minuuttia toiseksi hiihtäneeseen Alisa Toivaseen.

Ylläs-Levin uuden matkan 55 km Duo Challengen voitto meni Norjaan Team Lyggeföre, jossa hiihtivät vuoroin Tarjei Vestjord ja Amanda Björnenak. Kittiläläinen Slipery Ski Teamin hiihtäjät Jarkko Kantola ja Tuomas Uusi-Illikainen jäivät norjalaisille kahdeksan minuuttia. Kolmanneksi Duo Challangessa hiihtivät tiimi Team Tikrin Krista Niiranen ja Tiia Uusi-Autti, joille eroa voittajaan tuli 16 minuuttia.

Ylläs-Levin kilpailujohtaja Mikko Koutaniemi oli todella tyytyväinen, että kisa saatiin vietyä kunniakkaasti läpi, vaikka olosuhteet olivat todella haastavat.

– Kyllä nyt luontoäidin kanssa saatiin hieman taistella. Meillä oli eilen illalla kova myrsky ja reitille tuli yli metrin korkuisia lumikasoja. Teimme parhaamme reitin osalta ja mielestäni saimme kilpailullisesti vietyä kisan hyvin läpi. Kelillehän ei voi mitään ja se on kaikilla sama. Mutta jokainen, joka ylitti maaliviivan, teki kovan työn. Ovat kyllä sisukkaita hiihtäjiä. Iso kiitos meidän talkoolaisille, jotka olivat mahdollistamassa tätä kilpailua näissä haastavissa olosuhteissa. Ilman heitä tätä kisaa ei tehtäisi, kiitteli Mikko Koutaniemi kisan jälkeen.

 

Ensi vuoden Ylläs-Levin kilpailupäivämäärä vahvistetaan myöhemmin.

Ylläs-Levi 2022 tulokset tästä.