KATSOJAOPAS 2022

Yl­läs–Levi-hiih­to vetää jälleen hiihtokansaa Lapin tunturimaisemin. Matkoina on 70 km (lähtö Sport Resort Ylläkseltä), 55 km (lähtö Äkäslompolosta) ja uutuutena Duo Challenge 55km ( Äkäslompolosta). Maali sijaitsee tuttuun tapaan Levin Eturinteiden edessä, Zero Pointin vieressä. Katsojat ovat tervetulleita reitin varrelle, lähtöihin ja maaliin kannustamaan hiihtäjiä.

OHJELMA LA 9.4.2022

8:35                     PRO-miesten  lähtö, Sport Resort Ylläs (Ylläsjärvi)
8:45                     PRO-naisten lähtö, Sport Resort Ylläs
9:00                     Muiden osallistujien lähtö, Sport Resort Ylläs
9:30                     Lasten hiihtokisa Äkäslompolojärven jäällä, kaikki alle 10-vuotiaat ovat tervetulleita
9:30                      Ensimmäiset hiihtäjät Kotamajalla
10:30                    Ensimmäiset hiihtäjät Aakenuspirtillä
10:30                   55 km ja Duo Challengen lähtö Äkäslompolossa
11:30                    Ensimmäiset hiihtäjät maalissa
10:30 – 18:00  Tapahtumatori auki Levin maalialueella, , jossa voit tutustua Visman arvontapisteeseen ja keittotarjoilu, e-Lyly                                    esittelyä ja Loma Paksun piste. Lisäksi Zero Pointin palvelut ovat vieressäsi.
18:00                   Maali sulkeutuu

KATSELUPAIKKOJA YLLÄKSEN PÄÄSSÄ

1. 70km lähtöpaikka, Ylläsjärvi
Lähtöpaikkana toimii Ski Resort Ylläsjärvi. Massalähtöä on mahdollista tulla seuraamaan aivan lähtöalueen viereen.

2. Äkäslompolo: Maisemapaikat Keskisenlaki ja Kellostapuli
Keskisenlaen ja Kellostapulin maisemapaikoille voi retkeillä esimerkiksi lumikengillä. Mahtavien tunturinäkymien lisäksi pääset seuraamaan kaunista Kellostapulinkurua pitkin hiihtäviä kilpailijoita. Sopiva reitti tunturien päälle lähtee Luontokeskus Kellokkaan takapihalta ja tulistelutauon voi pitää Varkaankurun kodalla.

3. Ski Resort Äkäslompolo ja Ihmisen Rinki
Ski Resort Äkäslompolo ja Ihmisen Ringin parkkipaikoilta pääset helposti reitin varrelle kannustamaan kilpailijoita. 70 kilometrin ensimmäinen huoltopiste sijaitsee Ihmisen Ringin sisäänkäynnin kohdalla ja toinen hyvä vaihtoehto aistia tunnelmaa on Jokerikuppilan terassilta.

4. 55 km lähtöpaikka ja 70km sprintti, Äkäslompolojärven jää
Äkäslompolon jäällä sijaitsee 55 kilometrin lähtöpaikka ja 70 kilometrin ensimmäinen sprintti. Jäällä on runsaasti tilaa levittäytyä reitin varrelle kannustamaan kilpailijoita huippusuorituksiin. Lisäksi alueella on lasten hiihtokilpailu klo 09.30.

5. Lumikengillä tai Fatbike-pyörällä Kukastunturin päälle
Kukastunturin maisemia voi lähteä ihailemaan esimerkiksi lumikenkäillen tai fatbike-pyörällä. Kukastunturin yli voi kulkea talvipolkua pitkin. Katso reitti kartasta.

6. Hiihtäen, lumikenkäillen tai Fatbikepyörällä latukahvilaan Kotamajalle
Kotamaja on tunnettu latukahvila, jonka terassilta ja pihapiiristä voit seurata kilpailua kupponen lämmintä käsissä. Kotamajalle pääsee montaa eri reittiä. Kotamajaan pääset esimerkiksi fatbike-pyörällä tai lumikengillä talvipolkuja pitkin. Yksi reitti lähtee jälleen Navettagallerian pihasta ja pituutta tunturien välissä kulkemiseen tulee n. 7 kilometriä. Hiihtäen pääset perille myös reittiä Kesänkijoki – Hangaskuru – Kotamaja. Kilpailureitin takia tämä on ainut reitti hiihtää Kotamajalle, jolloin pituutta yhteen suuntaan tulee n. 8 kilometriä helppoa ja keskivaikeaa latua pitkin. Huom. Ethän käytä Kukaksen yli kulkevaa kilpailureittiä.
Tästä voit ostaa Ylläksen ulkoilukartat.

7. Aakenuspirtille hiihtäen, autolla tai kelkalla
Aakenuspirtillä pääset katsomaan ja tsemppaamaan hiihtäjiä sekä nauttimaan latukahvilan tuotteista. Pääset paikalle joko hiihtäen Totovaarasta tai autolla, ajomatkaa on Ylläkseltä ja Leviltä n.35km. Pihasta kulkee 2,5km pistoura Levi-Muonio moottorikelkkareitille.

8. Kätkän laavu (katso karttalinkki)
Kätkän laavu sijaitsee Kätkätunturin kupeessa, Ylläs-Levi reitin varrella. Pääset laavulla hiihtämällä, jossa latukahvila tarjoilee maukkaita tuotteitaan. Kätkän laavulle pääset seuraamalla Kätkäjärven kierrosta, joka lähtee Immeljärven rannalta ja matkaa tulee 8.8 km – 10.4. km, riippuen mistä kohtaa Immeljärveä lähdet matkaan. Nauti upeista metsä-, suo- ja järvimaisemista hiihtoretkelläsi.

9. Maali Levillä
Tule seuraamaan jännittävää loppukamppailua Levin keskustaan, aivan maalisuoran tuntumaan. Kaikki palvelut ovat vieressäsi, unohtamatta tapahtumatoria ja paikalla myös iso screeni, josta on helppo seurata kisan etenemistä koko päivän ajan.

PYSÄKÖINTI
Ylläsjärven lähtöpaikalla on käytössä hiihtokeskuksen pysäköintialueet. Äkäslompolon lähtöpaikka sijaitsee Jounin kaupan vieressä, jossa löytyy rajallinen määrä pysäköintipaikkoja. Lisäksi viereiselle pellolle on aurattu lisäpysäköintipaikkoja. Liikennevalvojat ohjaavat autot oikeille paikoille.

Levin keskustan alueella (maali) ei ole erillistä pysäköintialuetta ja yleiset pysäköintialueet ovat varsin rajalliset. Suosittelemme pysäköimään Gondoli2000 tai South Pointin pysäköintialueille ja käyttämään Ski Bussia. Bussit liikennöivät klo 9.30 – 19.00. Ski Bussien aikataulut löydät tästä.

BUSSIKULJETUKSET 

Levi –Ylläs Ski Resort, Ylläsjärvi 10 eur
klo 6:45
Levi – Jounin Kauppa, Äkäslompolo 10 eur
klo 8:30
Levi – Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi  – Jounin Kauppa, Äkäslompolo 10 eur
klo 16:30, 17:30 ja 19:00

Lähtöpaikka Lapland Hotel Sirkantähti. Maksu etukäteen kisatoimistoon tai bussin lähtöpaikalla järjestelytoimikunnan henkilölle. Bussi on Tunturilinjat.

Jounin Kauppa – Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi 5 eur (Ylläs Express)
klo 7:30
Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi  – Eelin Kauppa – Jounin Kauppa 5 eur (Ylläs Express)
klo 8:15
Eelin Kauppa – Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi – Jounin Kauppa, Äkäslompolo (Tunturilinjat)
klo 9:15
Maksu etukäteen kisatoimistoon tai bussikuskille.

Levin Ski Bussien aikataulut ja hinnat:

  • 4,00/ päivä Ennakkolippu hissilipputoimistoista, verkkokaupasta, Levin Matkailuneuvonnasta ja alueen hotelleista.
  • 4,00/ Kertalippu Ski Bussista
  • 3,50 + mpm / Mobiililippu soita matkapuhelimella numeroon 060 6052 1007. Lippu on voimassa tunnin ajan ostohetkestä. Näytä saamasi tekstiviesti maksusta kuljettajalle.

Liikenne ja parkkipaikat tulevat ruuhkautumaan, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa! Liikennettä ja pysäköintiä ohjaavat tähän erikseen koulutetut henkilöt.

Kilpatallien hiihtäjille on varattu omat pysäköintialueet sekä erikseen ja Äkäslompolon lähtöalueilla on liikenteenohjaus.