Maastohiihto mahdollisuudet Levillä

Levi tarjoaa parhaimmillaan 230 kilometriä huollettua latuverkostoa ja 28 kilometriä valaistua latua vaihtelevissa tunturimaisemissa. Kaikki ladut sopivat niin perinteiselle- kuin luistelutyylille. Hiihtokausi Levillä jatkuu parhaimmillaan huhti-toukokuulle.

VALAISTUT LADUT

Rakkavaaran alueen latuverkosto tarjoaa noin 28 kilometriä valaistua latua hiihdettäväksi. Levin valaistun ladun valojen toiminta-aika on klo 6-23, joka mahdollistaa hiihtämisen aamusta iltaan. Latuja avataan talven etenemisen myötä, joten suosittelemme latutilanteen tarkistamista ennen laduille lähtöä.

Rakkavaaran alue tarjoaa punaisella merkittyä latua eli keskivaikeaa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkalla on paljon nousuja ja laskuja. Osa laskuista on jyrkähköjä ja niistä on erilliset merkit varoittamaan matkalla.

LEVIN HELPOT LADUT

Levin monipuolinen hiihtolatuverkosto tarjoaa myös aloittelijoille ja lapsille tasaisempaa maastoa hiihdettäväksi. Tutustu Levin latukarttaan ja valitse sinulle sopiva hiihtolenkki. Latukartassa sinisellä merkityt reitit ovat helppoja. Latukartan saa myös ostettua paperiversiona Visit Levin matkailuneuvonnasta. Voit suunnitella reittisi myös Levin ilmaisen sähköisen latukarttapalvelun http://www.infogis.fi/levi kautta, josta näet mm. reaaliaikaisen latujen kunnossapitotilanteen, koiraladut, latukahvilat ja niiden aukioloajat.

Lähde helpolle reitille esimerkiksi Immeljärveltä ja hiihdä vaikka kohti Kätkäjärveä, jossa keväällä on auki ihana latukahvila. Jos et hiihdä Kätkäjärvelle asti, vaan käännyt ennen Kätkäjärveä olevassa t-risteyksessä vasemmalle, pääset helppoa reitti pitkin Etelärinteille.

Etelärinteiltä pääset puolestaan hiihtämään helppoa reittiä pitkin esimerkiksi aina Sammuntuvalle asti. Reitti tarjoaa upeaa erämaatunnelmaa Levitunturin vangitsevan katseen alla.

Talven edetessä siniset, eli helpot latureitit, Leviltä kohti Luvattumaata, Tontttulaa ja Rautuskylää aukevat, kun järvien ja suoalueiden jäät kestävät latukoneiden painoa.

cf578a9b-0553-4408-8484-a246b0505f62

ERI KIERROKSET

Lähde tutustumaan Lapin talveen ja hiihtolatuihin tekemällä vaikka pidemmän kierroksen. Niissä riittää haastetta koko päivän laturetkelle.

Levinkierros kiertää koko Levin ympäri ja sen pituus on noin 20km. Lähde esimerkiksi Levin Eturinteeltä hiihtämään myötäpäivään. Loivia nousuja, loivia laskuja, hieman tasaista, sitten taas pientä kumparetta. Pysähdy vaikka Draivilla nauttimaan ensimmäiset kaakaot!

Draivilta hiihtäessä Levi Golfin läpi alkaa nousujohteinen osuus. Kannattaa muistaa, että ylämäen jälkeen on aina alamäki, jonka jälkeen lihakset taas jaksavat kavuta seuraavan mäen. Ota vaikka kamera mukaan ja napsi kuvia matkalla, niin se rytmittää matkaa mukavasti.

Nauti kupponen kuumaa ja tutustu porojen elämään Lomakurun latukahviolla Utsuvaaran alapuolella.

Tulet hiihtämään Sammuntuvan ohi, jossa voit myös nauttia pikkupurtavaa ja ihastella poroja. Tästä eteenpäin matka on tasamaa ja laskupainotteista ja saavut jängälle, jolloin Levitunturi näkyy upeana puuston yläpuolella.

Hiihtoreitti kulkee Levin Etelärinteiden ohi ja tässä kohtaa voi taas pitää pienen tauon ja käydä esimerkiksi Ravintola Sivakassa nauttimassa kuumaa juomaa. Etelärinteiden Leevilandiassa on myös nuotiopaikka, jossa voit käydä paistamassa makkarat.

Etelärinteiltä kohti lähtöpaikkaa eli Eturinteitä, alkaa ensin loiva nousu ja loppumatka on tasaista pientä kumparetta ja tasamaata. Viimeinen lasku tuo sinut Levin Zero Pointin eteen.

Kätkänkierros on loistava valinta kokeneemmalle hiihtäjälle. Lähde reitille esimerkiksi Hotel K5 parkkipaikalta. Reitti on maastoltaan vaihteleva ja tämä 16 kilometrin pituinen lenkki alkaa pitkällä nousulla. Tämän jälkeen reitti on kumpuilevaa ja tasaista ennen kuin saavut jyrkälle Kätkä- ja Pyhätuntureiden väliseen nousuun.

Nousun jälkeen pääset laskemaan Kätkän laavulle, jossa on hyvä pitää evästauko nauttien eväistä ja kauniista maisemista.

Kätkän laavulta alkaa kumpuileva maasto ja jonka lopussa pidempi nousu. Nousun jälkeen on todella pitkä lasku Immeljärvelle saavuttaessa. Tämän jälkeen on enää tasamaaosuus jäljellä ennen Hotel K5:lle saapumista.

Pyhänkierros on lähes sama reitiltään kuin Kätkänkierros. Matka on kuitenkin pidempi eli yhteensä 25km. Reitti erkanee Kätkänkierroksesta Kätkän ja Pyhtätunturin välissä eli jatkatkin hiihtolatua eteenpäin, et lähde nousemaan näiden tuntureiden väliin. Ohitat matkalla mm. Merkkisen laavun sekä Muusan autiotuvan.

Hiihtolatu on kumpuilevaa ennen kuin saavut Hirvikämpän kohdalle Pyhätunturin päähän. Tästä on noin 0,5km nousua ja tulet risteykseen. Tämä on reitin haastavin sillä alkava nousu on merkitty mustana ja se on pitkä ja jyrkkä, varsinkin alussa. Latu ei vie aivan Pyhätunturin huipulle asti ja maisemat ovat upeat. Pitkän nousun jälkeen onkin luvassa erittäin pitkä, mutkitteleva ja vauhdikas lasku kohti Kätkän laavua.

Kätkän laavulta reitti on sama takaisin kohti Levin keskustaa kuin Kätkänkierroksella.

Muusankierros on lähes identtinen Pyhänkierrokseen sillä erotuksella, että se kiertää Pyhätunturin pohjoispuolella Pyhäjärven ympäri. Tälle matkalle osuu myös Hanhipirtti, jossa on mukava pitää tauko. Muusankierros on pituudeltaan 27km.

Aakenuskierros lähtee Levin kylältä ja Hotel K5:n portilta ja tämä noin 40 kilometrin pituisen reitin voi hiihtää molempiin suuntiin. Suositumpi suunta on kiertää reitti oikealle, jolloin ensimmäiset kuusi kilometriä hiihdetään loivaan ylämäkeen. Raskas nousu palkitaan pitkällä laskulla, ja ensimmäiset kymmenen kilometriä sujahtaakin nopeasti. Tämä on siis sama reitti aina Pyhätunturin taakse asti kuin Pyhänkierroksessa.

Aakenuskierroksella riittää haasteita kokenemmallekin hiihtäjälle! Ylä-ja alamäkiä on sopivassa suhteesa molempia, muutama mäki on jopa merkitty mustalla latukarttaan. Mäkien jälkeen loppumatka on melko tasaista latua, jolla pääsee potkuttelemaan hyvää vauhtia eteenpäin. Kierros päättyy Immeljärven ylitykseen.

LATUKAHVILAT

Ihana hiihtolenkki Lapissa tarkoittaa myös maukasta nautittavaa matkalla. Kevättalvella myös loput latukahvilat avaavat ovensa, jolloin hiihtolenkeillä pääset nauttimaan vaikka nuotiolla paistetuista muurinpohjaletuista kahvin tai kuuman mehun kanssa, laavuilla voit myös tulistella omatoimisesti.

Levin alueen kaikki latukahvilat ovat merkittyinä sähköiseen latukarttapalveluun, josta näet myös niiden aukioloajat.

654442e3-9680-44d0-9c21-5b5654188cf9LEVIN KOIRALATUVERKOSTO

Levin koiraladuille voit ottaa mukaan myös parhaan kumppanisi. Koiraladut on merkitty koirasymbolilla ja koira tulee olla hiihtäessä kytkettynä. Levin alueen koiralatuverkosto on noin 36km: Levi-Köngäs-Rautuskylä alueella noin 28km ja Levi-Kätkäjärvi-Nuottijärvi noin 8km. Kittilästä löytyy vielä erikseen noin 7km koiralatua.

Koiralatuverkosto:
Könkään suunnan koiraladuille löytäminen ja pääseminen on helppoa, sillä koiralatu lähtee Levijärven Järvirovantien pysäköintialueelta. Pääset hiihtämään esimerkiksi Levijärveltä Luvattumaahan ja edelleen vaikka Tonttulaan ja sitten Akanrovasta Levijärvelle.

Voit myös aloittaa hiihtolenkin Tonttulasta tai Rautuskylästä. Näistä paikoista löytyy parkkipaikat ja lähteä siitä matkaan.

Levillä Kätkän suunnan koiralatuna toimii latuyhteys Immeljärven ja Kätkäjärven kautta Nuottijärvelle (noin 8km yhteen suuntaan).

Kittilästä löytyy myös koiralatu, joka alkaa piipulta eli Lämpökeskukselta (Linnatie 15, 99100 Kittilä) ja jatkuu Isovaarantien kautta Honkavaaran lenkkiä Väliauttontien risteykseen saakka, n. 7 km yhteen suuntaan.

Mitä kannattaa huomioida hiihtäessä koiran kanssa:

Koiran kanssa hiihtäessä tarvitset omien hiihtovälineiden lisäksi koiralle sopivat vetovaljaat, vetovyö sekä vetovyön ja valjaiden väliin kiinnitettävä joustava hihna. Hyviin tapoihin kuuluu ilmoittaa ohitustilanteissa toiselle hiihtäjälle tai koirahiihtäjälle hyvissä ajoin kummalta puolelta ohitat. Korjaa koiran jätökset laduilta.

Lumen aikaan, niin kauan kuin latuja ylläpidetään, koirien kävellen ulkoiluttaminen laduilla on kielletty.

AHKION KANSSA LADULLA

Perinteiselle hiihtoretkelle voit lähteä myös koko perheen voimin, sillä Levin laduilla voit myös vetää ahkiota. Suositeltava hiihtotyyli on perinteinen, jolloin ahkio kulkee helpommin latu-uria pitkin. Levin Zero Pointin vuokraamosta voit vuokrata ahkion, jossa perheen pienimmät voivat matkustaa. Ahkiossa on säädettävä selkänoja ja suojalasi, lisäksi suosittelemme ottamaan ahkioon myös lämpöpussin tai viltin, jolloin matkustaja pysyy kuivana ja lämpimänä. Ahkioita saa vuokrata yhden- tai kahdenistuttavana. Ahkioita voi vuokrata myös Hill Ski Rent Leviltä.

HIIHTOKOULUSSA TEKNIIKKA KUNTOON

Hiihtäminen on erittäin mukavaa ja tehokasta liikuntaa kun hiihtotekniikka on kunnossa. Levin hiihtokouluun voit varata yksityis- tai ryhmätunteja maastohiihdon tekniikan harjoittelemiseksi. Hiihtotunteja saatavilla sekä vapaan hiihtotavan, että perinteisen tyylillä. Tutustu hiihtokoulun kursseihin täältä ja eikun ladulle!

VINKKI!
Levillä löytyy myös paljon majoituskohteita, joista pääsee suoraan ladulle. Kysy lisää Visit Levin myyntipalvelusta, tai varaa omasi netistä. Visit Levin myyntipalvelu, sales@visitlevi.fi, puhelimitse 016 639 3370.