Levi – kauneutta ja kokemusta vuoden ympäri

Yötön yö, maailman puhtain ilma ja ympäröivän luonnon karu kauneus – tunturimaisemaa silmänkantamattomiin. Siitä on Levin kesä tehty. – Heli Heiskanen

Suomen tunturi-Lappi on kuuluisa henkeäsalpaavista talvi- ja kevätolosuhteistaan, mutta oletko vieraillut alueella kesä- ja syysaikaan? Ehdottomasti kannattaisi. Kevätlumien sulaessa  hankien alta paljastuu vallan toisenlainen paratiisi. Vaikka lumi- ja rinnetampparit viettävät omaa kesälomaansa, alue jatkaa kesän ja syksyn tullen elämäänsä tarjoten elämyksiä, joista talvella et ehkä osannut aavistaakaan.

Oma tutustumiseni Leviin alkoi monia vuosia sitten melko perinteisesti lumen kautta. Kuitenkin Suomen suurimmat tunturit jatkoivat kesäisinkin mielessäni kutsuaan tarjoamalla suurempia korkeuseroja ja uusia treenimaastoja. Vasta vastatessani tähän kutsuun huomasin, kuinka vähän alueesta oikeastaan tiesin. Kesä aukaisi suoranaisen luonnon leikkipuiston rajattomine mahdollisuuksineen. Vietän vuosittain viikkoja ja kuukausia leireillä ja kisamatkoilla, enkä suinkaan näillä matkoilla ole yksin. Ja juuri siksi on erityisen tärkeää, että tekemistä löytyy jokaiselle – niin urheilijalle kuin huoltojoukoillekin.

Levi2017_July_H2A5729_Web

 

Hiihtäjän kesäharjoittelu koostuu monipuolisesta lajikirjosta ja jokainen näistä on toteutettavissa Ylläs-Levin maisemissa. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla urheilija nauttiaksesi luonnon tarjoamista mahdollisuuksista, sillä alueen seikkailuista ja poluista voi nauttia myös pienin annoksin. Levillä yksi suosikkireiteistäni maisemallisesti kulkee Kätkätunturin huipun kautta Levitunturin päälle, josta usein jatkan Levitunturin puurajassa kulkevalle Jääkausipolulle. Nämä reitit ovat hyvin merkityt, mutta jos oman reittini pituus mietityttää, Kätkä- ja Levitunturin polut voi kulkea myös pienempinä retkinä. Lisäksi Levitunturissa voi kesä- ja syysaikaankin pysähtyä Palovartijan terassille herkuttelemaan.

Jos tunturien valloittaminen jalan ei innosta tai se ei ole mahdollista, Levitunturin voi huiputtaa myös Gondoli2000- tai Express-näköalahisseillä. Hissit sopivat myös lastenrattaiden ja pyörätuolin kanssa liikkuville. Näin jokaiselle annetaan mahdollisuus nähdä Levin naapuritunturit sekä kaunis näköala Sirkan kylään ja järvialueelle. Näihin maisemiin ei varmasti kyllästy – niin kaunis näkymä on.

VE_Summer-Fall-2017-WEBRES-21

 

Levin ympäristöön ja luontoon voi tutustua myös pyöräillen. Toisinaan leireille tuon oman polkupyöräni, mutta alueelta löytyy myös vuokrattavia pyöriä jokaisen tarpeeseen sähköllä ja ilman. Jos vauhdin hurma on lähellä sydäntäsi, kannattaa erityisesti suunnata Bike Parkiin, jossa on omat ratansa alamäki- ja enduropyöräilyyn. Lisäksi uusi Village Trail-reitti, joka kulkee tunturin laitaa ja huippua pitkin, on kokeilemisen arvoinen. Tarjolla on myös paikallisten yrittäjien tarjoamia retkiä – näistä kannattaa kysyä tarkemmin tietoa Visit Levistä tai vierailla www.levi.fi -sivustolla.

Hiihtäjänä arvostan Levin alueen monipuolista asfalttitiestöä ja reittejä, mikä mahdollistaa monipuoliset rullasuksitreenit. Tarjolla on mukavan leppoisia ja helppoja tiepätkiä, mutta myös haastavampia nousuja. Useimmiten nousen rullasuksilla kohti Utsuvaaran huippua, mutta toisinaan nousu Panorama-hotellille on ohjelmassani. Joka tapauksessa edes pitkän rullasuksitreenin tekeminen ei tarkoita yksipuolista reittiä, vaan alueen teistä voi koota mieleisensä reitin. Lisäksi kuumana kesäpäivänä Levin keskustan välittömässä läheisyydessä olevassa Immeljärvessä uiminen virkistää oloa, vaikka kesken treenin.

Levi2017_July_H2A2802_v1_Web

Jos matkalla on mukana erityyppisestä harrastamisesta kiinnostuneita ei Levin Seikkailupuisto, Adventure Park, jätä ketään kylmäksi. Tekemistä löytyy niin lapsille kuin aikuisillekin. Muun muassa Gondoli-ravintolan läheisyydestä löytyy liikenne- ja leikkipuisto perheen pienimmille sekä North-trampoliinipuisto, jos volttien tekeminen on lähellä sydäntäsi. Oma tavoitteeni tänä kesänä on kokeilla kiipeilyä seikkailupuiston radoilla ja tuntea lentämisen hurmaa erikoispitkillä vaijeriliu`uilla, joita on tarjolla peräti yhteensä huikeat 888m. Ehkä lisäksi uskaltaudun myös vapaahyppyyn, Base Jumpiin. Toivottavasti rohkeus riittää näihin kokeiluihin, mutta kuitenkin ehdottomasti jokakesäinen perinne on vierailla alueen jäätelökioskilla – siitä ei voi tinkiä.

VE_Summer-Fall-2017-WEBRES-9

Edellä olevat esimerkit ovat vain pieni riipaisu Levin alueen palveluista. Selvää on kuitenkin se, että nähtävää ja koettavaa löytyy. Mutta jotta ymmärtäisit, miksi palaan Leville vuosi toisensa jälkeen sen jokaisena vuodenaikana, sinun on tultava itse ja koettava se sama. Tunturi-Lapin kuvat ovat kauniita, mutta ne eivät vedä vertoja aidolle kokemukselle.