Latujen avaaja Signmark

Marko Vuoriheimo tunnetaan parhaiten artistinimellään Signmark. Kuurona syntynyt Marko teki mahdottomasta unelmastaan totta ja on maailman ensimmäinen kuuro artisti, joka levyttää kansainväliselle levy-yhtiölle. Marko on monitaituri ja hän voi olla artisti, puhuja ja juontaja, tilaisuudesta riippuen. Huhtikuun 9. päivä hän on Ylläs-Levin hiihtäjä, joka tulee nauttimaan maisemista ja kisasta, ehkä hieman hammasta purren.

Markon ensimmäinen muisto hiihtämisestä on noin 9-vuotiaana, kun hän osallistui Paloheinässä hiihtokisaan. Mummo vei nuoren pojan kisapaikalle, numerolappu laitettiin rintaan ja matkaan. Järvisen sukset eivät oikein tahtoneet pysyä monoissa kiinni ja matka taittui takkuillen.

– Huomasin ennen maalia, että aikuiset tulivat vastaan. He olivat lähdössä etsimään minua, koska se kaveri, joka tuli toiseksi viimeisenä maaliin, niin siitä oli kulunut noin15-20 minuuttia, eikä minua näkynyt missään. Sain palkinnoksi kylmän makkaran. Kun palasimme kotiin, viskoin sukset kellariin ja päätin etten enää ikinä hiihdä! Koulussa pakolliset jutut joo, muttei muuten. Enkä hiihtänyt kuin vasta 18 vai 19 vuotiaana, kun opiskelin liikunnanohjaajaksi Kisakalliossa, muistelee Marko.

Kuutisen vuotta sitten Markon tytär halusi isän opettavan hänelle hiihtoa. Yhdessä hiihdettiin, mutta kipinä lajiin ei tällöin vielä isässä syttynyt. Kolmisen vuotta sitten Marko päätti kokeilla hiihtoa uudelleen paremmilla välineillä.

– Vein sukset Sini Savolaiselle Suomen Ladulle, ja hän kehotti minua kokeilemaan heidän kunnollisia suksia. 1,5 km koehiihdon aikana kaaduin 3 kertaa, koska sukset vei minut. Tajusin, että välineillä on väliä. Aloin vähän enemmän kokeilemaan. Viime syksynä sitten päätin, että nyt lopetetaan lätkä hetkeksi ja treenataan huolella sekä osallistutaan ehkä johonkin kisaan! Peltonen innostui asenteestani ja ajatuksestani, että voisin esitellä hiihtovälineet viittomakielellä – sitä ei ole missään tehty. Sinin suosituksesta Ville Nousiainen lähti opettamaan minua luistelua. Nyt rakastan hiihtoa ihan hirveästi! Luistelu on vahvuuteni tällä hetkellä.

Marko ei ole perässä hiihtäjä. Kun hän laittaa energiansa johonkin, alkaa syntyä. Ja vaikka matkalla on esteitä, ne on tehty ylitettäväksi.

– Julistin instagramissa syksyllä, että tulen osallistumaan johonkin skabaan jos treenit menevät hyvin ja tekniikkani kehittyy. Minun täytyi pitää sanani. Osallistuin Savonian 40km hiihtoon, mutta se peruuntui. Menin sinne kaverin kanssa vapaaehtoisesti kiertämään lenkin luistellen. Olin menossa Finlandian hiihtoon 32km, luistellen, mutta sekin peruuntui, joten vedin lenkin yksin. Osallistuin Pirkan hiihtoon, mutta sairastuin ja osallistumiseni siirrettiin vuodella. En missään nimessä halua lähteä kesälomalle ilman, että olen ”kisannut” jossain! Katoin listalta, että mitä hiihtoja on jäljellä. Ylläs-Levi iski silmääni ja otin koppia. Mutta, viikko sitten tajusin, että siellä hiihdetään vain perinteisellä tyylillä! Olin, että holy s*****… Tekstasin heti Villelle, että pystynkö? Ville sanoi, että kuvaa itseäsi, kun hiihdät niin hän katsoo. Lähetin sille muutamia klippejä. Hän vastasi, että tekniikka näyttää ok, että anna palaa vaan! Sitä tässä sitten ollaan, Marko kertoo.

Lapin ladut ovat Markolle jo hieman tuttuja. Levillä hän hiihteli viime talvena 80 km viikko tahtia. Ylläs-Levissä korkeuserojen lisäksi haasteen tarjoaa perinteinen tyyli, jota hän nyt kovasti harjoittelee.

– Jos pystyn vetämään pertsalla 12,5-15 km per tunti, niin olen tyytyväinen. Harjoitellaan vielä hieman pertsan tekniikkaa ja vahvistetaan hieman ojentajia ja alaselkää. Kokeillaan uusia välineitä, jotka sain eilen. Ennen kisoja yritetään nukkua ja tankata oikein, sit mennään pitää hauskaa. Ai vitsi ku odotan nyt jo innolla. Toki tullaan nauttimaan myös maisemista ja itse kisasta. Tulee olee varmasti mahtava tunnelma vaikka mä oon sellainen, ett hiihdän hampaita purren.

IMG_1187

Liikunta on maailmalla kiertävälle Markolle tärkeää ja sen yhdistäminen artistin elämään on hänelle helppoa. Hän myös yhdistää biisien treenaamista itse treenaamiseen.

– Olen esiintynyt yli 50 eri maassa ja urheilu on auttanut jaksamista, todella paljon. Urheilu avaa paikkoja, vähentää jetlaggeja ja pistää kehon rentoutumaan suorituksen jälkeen. Kun diilaamme järjestäjien kanssa keikoista, niin usein huolehdin, että hotellissa on ainakin kuntosali, uima-allas on hyvä ekstra. Jos ei ole kumpaakaan, niin ainakin toivoisin, että puisto olisi lähellä, että voin lenkkeillä sekä vetää kuntopiirin. Jos merelle tai järvelle pääsee uimaan, niin perfect! Tykkään myös treenata biisejä samalla kun treenaan. Rytmiä kummassakin urheilussa ja musiikissa. Molemmissa voi asettaa itselleen tavoitteen, päämäärän tai sitten vaan ihan nauttia itsekseen taikka muiden kanssa.

43-vuotiaan Markon asenne on tehdä mahdottomasta mahdollista.

– Me eletään kerran elämässä, että kannattaa kokea vähän kaikenlaista mahdollisuuksien mukaan. Isoja ja pieniä juttuja. Kaikkea ei pysty toteuttamaan, mutta ainakin osan niistä. Minulle hiihtokisaan osallistuminen oli aikoinaan ”hah, no way!” – juttu, mutta päätin haastaa itseni. Opettelin lajin ja tekniikan. Aloitin hiihtää pieniä lenkkejä Uudellamaalla, kokeilla eri juttuja ja tavoitteita. Siitä se lähti kehittymään ja samalla nousi myös motivaatio. Nyt tajuan, että miten mahtavaa ja ihanaa on osallistua hiihtokisaan, joka on juuri Suomen luonnossa, Lapissa! Toivotaan, että aurinko paistaa silloin ja minä pääsen maaliin asti. Jos et ole Ylläs-Levi hiihtoa vielä kokenut, niin what are you waiting for? Let´s go!

Marko osallistuu hiihtoon paikallisen Ski Team Sliperyn joukoissa. Slipery ei ole Ski Classics pro-tiimi, vaan paikallisten hiihtäjien ryhmä.

Kaikki viivalle, ja tsemppaamaan Signmark maaliin!