KUN YRITYS KANNUSTAA LIIKKUMAAN

Ylläs-Levin starttiviivalla nähdään kirjava joukko hiihtäjiä. Osa lähtee sivakoimaan mitalin kiilto silmissä, toiset taas oma tavoiteaika mielessä, toisilla on kuuma kaakao ja kamera repussa ja tarkoitus on hiihtää maaliin kisan aikarajoitteiden sisällä. Viivalla tullaan näkemään myös joukko eri yritysten työntekijöitä.

Kittilässä toimiva kaivosyhtiö Agnico Eagle kannustaa omia työntekijöitään osallistumaan alueen eri tapahtumiin ja tässä tapauksessa maratonhiihto Ylläs-Leviin. 55km sarjan lähtöviivalla tullaankin näkemään kaivoksenjohtaja Tommi Kankkunen ja kaivososaston turvallisuuskoordinaattori Ari Lehtinen. Tuotannonohjaaja Maiju Takala lähtee sen sijaan 70 km:n reitille.

– Hiihtotaustani on pitkä ja pätkittäinen, kertoo Agnico Eaglen Kittilän kaivoksen johtaja Tommi Kankkunen.

Tommi Kankkunen aloitti hiihtämisen jälleen viime vuoden lopussa, kun Levin ensilumenlatu aukeasi ja sittemmin kilometrejä on kertynyt noin 500 km.

– Edellinen kokemus hiihtämisestä on reilut 20 vuotta takaperin ja Suomen puolustusvoimista. Olen asunut pitkin Eurooppaa ja Suomea, niin ei ole ollut mahdollisuutta hiihtämiseen, mutta sitten vihdoin kun muutin tänne Lappiin, olen päässyt paremmin suksille. Nykysuksetkin taitavat olla hieman paremmat kuin puolustusvoimien, nauraa Tommi Kankkunen.

Kaivoksenjohtaja aikoo lähteä hiihtämään omassa tahdissaan ja tavoitteena saada homma valmiiksi viiden tunnin pintaan.

– Toivotaan, että on hienot kelit ja maisemathan ovat upeat. Agnicon muut hiihtäjät taitavat mennä menojaan, joten lähden voittamaan itseäni, tuumaa Kankkunen.

Tommi Kankkusen rinnalla 55 km:n lähtöviivalla seisoo entinen SM-tason kilpahiihtäjä, 42-vuotias kaivososaston turvallisuuskoordinaattori Ari Lehtinen.

– En ole katsonut ketä muita kovia kisaan on ilmoittautunut, katsotaan sitten kuka tulee kisan kakkoseksi, veistelee Ari Lehtinen pilke silmäkulmassa.

Kaivososaston turvallisuuskoordinaattori on treenannut joulukuusta asti tavoitteellisesti kohti Ylläs-Leviä. Hän on hiihtänyt neljä kertaa per viikko ja käynyt kuntosalilla kolmesti viikossa.

– Osallistun nyt ensimmäistä kertaa Ylläs-Levin kisaan, toki olen tuon välin hiihtänyt aiemmin, niin tiedän mitä tuleman pitää. Yritän pitää sellaista 15-20 km:n  tuntivauhtia yllä, maaston takia ei ihan saa tuota 20 km tunnissa pidettyä päällä.

Ari Lehtisen terveiset kilpakumppaneille ovat selkeät.

– Maltti on valttia, Kukaksen päällä kisaa ei vielä voiteta.

Tuotannonohjaaja Maiju Takala on tuttu näky Levin sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston laduilla. Maiju lähtee ensi kertaa lähtönumero rinnassaan hiihtämään Ylläs-Levin väliä.

– Tuntuu, että 55 km on liian lyhyt matka, joten 70 km tuo itselle enemmän haastetta. En ole koskaan hiihtänyt pertsalla noin pitkää matkaa, joten aikaa en lähde arvailemaan. Oli se sitten mikä tahansa, niin se on hyvä pohja-aika ensi vuotta silmällä pitäen, sanoo Maiju Takana.

Levillä asuva Maiju tietää, että matka ei tule olemaan helppo.

– Kukakselta Leville päin tunnen reitin hyvin, Aakenukselta maaliin voin hiihtää vaikka silmät kiinni. Mutta Ylläksen pään lähtö on minulle täysin uutta. Kisan aikana tulee varmasti tuntumaan siltä, että loppuisipa tämä jo kohta, mutta sitten maalissa on hyvä fiilis ja sellainen olo, että on ylittänyt itsensä. Ja kotiyleisön edessä on aina kiva tulla maaliin.

Moni hiihtäjä miettii suksivalintaa viime metreille saakka, Maiju on sen jo päättänyt.

– Lähden voidesuksilla liikkeelle. Zero Pointin kundit laittaa voiteet ja olen saanut sieltä aina hyvää palvelua ja luistoa löytyy, Maiju valottaa.

Maiju innostui alunperin Ylläs-Levin kisasta Ski Team Slippery innoittamana.

Kanadalaisen kullantuottajan Agnico Eagle Mines Limitedin tytäryhtiö Agnico Eagle Finland Oy panostaa suuresti henkilöstönsä terveyteen, turvallisuuteen sekä hyvinvointiin.

Yrityksen työhyvinvointisuunnitelma tehdään yhdessä henkilöstön kanssa, sillä se koskee heidän omaa hyvinvointiaan. Aihe on hyvin monitahoinen.

– Helposti tulee ajatelleeksi, että hyvinvointi on vain liikuntaa ja terveellistä ruokaa, mutta siihen liittyy myös paljon muuta. Huolehdimme esimerkiksi siitä, että työntekijät osaavat tehdä työnsä ja saavat siihen opastusta ja ohjeistusta eli heillä on varmuus omasta tekemisestään, kertoo henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärvi.

Yksi kaivosyhtiön arvoista on perhe, jonka hyvinvointi osaltaan vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja päinvastoin. Agnico Eagle pyrkii järjestämään työntekijöidensä työajat niin, että aikaa jää myös perheelle sekä omiin harrastuksiin. Agnico Eagle Finland tarjoaa jokaiselle työntekijälleen kuntosalikortin pienellä omavastuuosuudella, ja yrityksen muita henkilöstöetuja ovat mm. työpaikkaruokailu (yhtiöllä on kolme lounasravintolaa, joista yksi on maan alla) ja edulliset työmatkakuljetukset bussilla.

Tule kannustamaan Maijua, Aria, Tommia sekä muita hiihtäjiä joko Ylläksen startteihin tai Levin pään maaliin.

Ilmoittaudu Ylläs-Leviin mukaan tästä.