KESÄHARJOITTELU HARRASTAJAHIIHTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

Talveen on vielä pitkä aika, mutta tulevaan hiihtokauteen voi valmistautua jo näin kesällä vaikka kesälomat pyörii päällä. Jututimme paikallista hiihtäjää ja kuntosaliyrittäjää Juuso Laitista kesäharjoittelusta harrastajahiihtäjän näkökulmasta. Juuso on itse hiihtänyt Ylläs-Levin 55km matkan kahdesti.

Mitä lajia kannattaisi näin kesällä harjoittaa talven hiihtoa silmällä pitäen?

No kyllä se juoksu on se pääjuttu. Sillä saadaan kestävyyskuntoa kehitettyä ja maastojuoksussa mennään samassa maastossa kuin hiihtäessä. Mutta harrastajalla ei välttämättä se kehonhuolto ja jalat ole juoksuun tottuneet, joten pyöräily on erittäin hyvä vaihtoehto. Pitkiä peruskuntolenkkejä tarpeeksi rauhassa pyörän selässä, niin hyvä tulee. Toinen on sitten ihan pitkä vaellus jos siihen on mahdollisuus. Alhaisella sykkeellä pidempi retki ja sen ei pidä tuntua treeniltä.

Huippu-urheilijat ja osa hiihtäjistä tykkää kesällä vetää rullasuksihiihtoa. Siihen tarvitaan sitten omat välineet ja se on täysin eri laji kuin hiihto ja inhottavampi kaatua, kun lumi ei ole pehmentämässä. Itse en sitä harrasta, pärjään ilman
sitäkin.

Juuso

Kesäloma vs. treenaaminen. Jos on neljän viikon loma ja ajatteli käyttää sen kokonaan mökillä makaamiseen ja kirjojen lukuun, mistä inspiraatiota treeniin?

Kehottaisin löytämään sellaisen ajankohdan päivästä kun olet virkeimmilläsi. Itselläni se on aamupäivä jolloin teen oman harjoitukseni. Eli mieti missä kohtaa päivää sinulla on eniten virtaa ja tee oma treeni silloin. Kun työpaine häviää, yhtäkkiä sitä virtaa löytyykin. Treenaa, syö hyvin ja uni tulee myös silloin hyvin.

Kuinka paljon kannattaisi viikossa treenata?

Sen voi miettiä niin, että kovalla viikolla tulisi noin 10-12 tuntia treeniä ja perusviikolla 4-7 tuntia.

Pitää muistaa myös syödä hyvin, sillä se vaikuttaa niin paljon siihen treeniin, palautumiseen sekä ihan yöuniin. Eli jos ei kulutetulle energialle saa vastinetta, ei jaksa eikä ole mielenkiintoa treenata. Syö normiruokaa eli peruna, kala, salaatti, kana, liha, mutta älä syö niitä lisukkeita ihan älyttömästi. Niitä ihmisten tulee yleensä syötyä ihan liikaa, ei sitä normiruokaa.

Miten voi seurata omaa kehitystä?

Me tehdään omien asiakkaiden kanssa kontrolliharjoituksia tasaisin välein ja teen sitä itsekin. Eli juostaan sama lenkki tietyllä sykkeellä ja katsotaan aika. Jos aika on parantunut olen paremmassa kunnossa ja jos aika on huonompi, pitää tutkia, että mistä se saattaa johtua. Pitäisikö levätä enemmän tai onko ruokailutottumuksissa parannettavaa? Tämä kontrolliharjoitus ei siis ole maksimitesti vaan kontrolliharjoitus, jossa tietty matka edetään tietyllä sykkeellä.

62222703_444606736339312_9008618931323830157_n

Mitä kirjoja suosittelisit näin kesälomalle sekä ihan yleisesti luettavaksi?

Luen itse paljon kirjoja ja suurin osa niistä liittyy jollain tavalla liikkumiseen. En lue ihan kaikkia kannesta kanteen vaan poimin sieltä itselleni hyviä juttuja. Viimeksi tilasin kirjan Motivaatio – Perseelle potkimisen käsikirja Se käsittelee motivaatiota, mistä se koostuu ja mikä eri ihmisiä motivoi. Tätä kirjaa voin nyt näin äkkiseltään suositella.

Entä voitko suositella henkilöitä tai hahmoja ketä seurata?

Avataanpa tästä Instagram ja katsotaan. Ne sieltä tietenkin Aslakin Liike sekä meidän Ski Team Slipery Levi. Tämän lisäksi esimerkiksi Timo Veijalainen sekä Laura Hakala. Niillä on hyvä meno!

Juuso Laitinen on tällä hetkellä Italiassa ottamassa osaa Dolomites Skyrace –kisaan, jossa hän juoksee 22km matkan.

Ylläs-Levin 55km reitti on tehty tavallisia hiihtoharrastajia silmällä pitäen. Hiihtäminen upeissa kansallispuistomaisemissa keväthankien aikaan on kokemus, joka kannattaa tulla kokemaan. Ilmoittaudu mukaan tästä.