70 km & 55 km reittiohjeet

Reittiohje

70 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Yllästunturin Ylläsjärven puolella (Sport Resort Ylläs, osoite Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi).

Startti tapahtuu tasamaalta oikealle kääntyvään mutkaan, josta lähdetään hiihtämään ylöspäin rinteeseen eli heti alkuun tulee pieni nousu. Muutaman sadan metrin jälkeen latu kääntyy metsään ja ensimmäinen alamäkiosuus alkaa. Alamäessä on muutama mutka mukana, ja koska erot eivät ole vielä hiihtäjien välillä suuria, kannattaa huomioida oma vauhti sekä ympärillä olevat hiihtäjät, jotta läheltä-piti-tilanteilta vältytään. Tälle vuodelle reittiä on paranneltu juuri näiltä osin leventämällä sitä ja suoristamalla mutkia.Ylläsjärven alueella hiihdetään vielä muutama kilometri ennen kuin saavutaan Kahvikeitaanlaavulle. Tästä matka jatkuu nousuvoittoisena noin 150 nousumetriä Kellostapulin kurua ylöspäin. Kurun nousun jälkeen alkaa jälleen alamäki ja 9 km kohdalla on ensimmäinen huoltopiste. Tästä reitti jatkuu kuuluisaa Isomettän nousua pitkin, mutta alamäkeen, noin kahden kilometrin verran. Vauhtia tällä latuosuudella on liukkaassa kelissä kuntohiihtäjälläkin jopa 60 kilometriä tunnissa. Maisematien alta hiihdetään kohti Äkäslompoloa ja Äkäslompolonjärvelle. Tässä kohtaa matkaa on kertynyt 15 km ja Äkäslompolonjärvellä on seuraava huoltopiste.

Äkäslompolonjärveltä lähdetään kohti Kukastunturin nousua, jota on yhteensä lähes 4 km ja nousumetrejä kertyy yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli kelien puolesta on näkyvyyttä. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa jälleen huoltopiste. Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä, ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 36 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 47 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Pyhätunturia. Tällä latuosuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

Ennen Kätkänlaavua alkaa viimeinen kunnon mäki. Pyhätunturin nousu (noin 2 km) on noin 100 korkeusmetriä. Pyhätunturin nousun jälkeen tulee jälleen vauhdikas alamäkiosuus ja saavutaan Kätkänlaavulle, jossa on huoltopiste ja takana on jo 61 km. Viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.

55 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Äkäslompolossa Äkäslompolojärven jäällä (Jounin Kauppa, osoite Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo).

Äkäslompolonjärveltä hiihdetään vain muutama kilometri ennen kuin alkaa Kukastunturin nousu, jota on yhteensä lähes 4 km ja nousumetrejä kertyy yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli kelien puolesta on näkyvyyttä. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa ensimmäinen huoltopiste.

Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 22 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 33 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Pyhätunturia. Tällä latuosuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

55 km reitti poikkeaa 70 km reitistä ainoastaan ennen Kätkänlaavua, jossa Pyhätunturin nousu jätetään kiipeämättä. Kätkänlaavulta viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.