YLLÄS-LEVIN ESIKISA NORDENSKIÖLDSLOPPET – JOS KANTTI KESTÄÄ!

 

“Yksin hiihdän pitkin erämaata jossain Pohjois-Ruotsissa. Nihkeä pakkaskeli saa lumen nitisemään suksen alla vaikka ollaankin huhtikuun puolessa välissä. Takana on jo toistasataa kilometriä, mutta selän taakse jäi hetki sitten vasta puoliväli. Edellä menee kärkiporukka ja takana ei ole ketään. Tämä se on vasta hiihtämisen iloa, todellista yksinäisen suden raivoa. Jaksaa, jaksaa… tietysti jaksaa kun on pakko. Onhan näihin ultrasuorituksiin totuttu vuorokauden hiihdoissa, mutta silti tämä on jotain aivan ainutlaatuista ja äärimmäisen rankkaa. Kuka hullu hiihtää 220 km samoilla suksilla ja vielä kilpaa? Minä ja lähes viisisataa muuta hullua!”

Teemu Virtanen

 

Kestävyysurheilu on elämäntapa. Siihen jää koukkuun kuten juoppo pulloonsa tai narkkari piikkiinsä. Kovan fyysisen suorituksen antama endorfiinipiikki vastaa varmasti minkä tahansa nautintoaineen euforiaa. Ei kai sitä muuten vuosi toisensa jälkeen jaksaisi vääntää itseään lenkille syksyn vesisateissa tai talven paukkupakkasissa, jos sellaisia nyt enää on ainakaan Etelä-Suomessa. Kestävyysurheilua voi tietysti harrastaa monella eri tavalla ja usein yksi tietty lajimuoto valtaa harrastajan sydämen aika kokonaisvaltaisesti.

Hiihto on ehkä siinä mielessä hyvä harrastus, että sen harjoittelumuotoina voi käyttää monia eri kestävyyslajeja. Monet huippuhiihtäjätkin pyöräilevät joko maastossa tai maantiellä, soutavat tai melovat ja juoksu ja kävely kaikkine muotoineen kuuluvat tietysti jokaisen hiihtäjän harjoitteluohjelmaan. Uintia harrastavat myös aika monet lylynlykkijät ja moni kokeilee taitojaan myös triathlonissa.

Noissa yllä mainituissa lajeissa urheilutapahtumien kesto voi olla aika mittava. Pyöräilijät ovat tottuneet polkemaan tuntikaupalla janoten satoja kilometrejä kampiratsunsa päällä. Juoksussa on jo pitkään ollut ultramatkoja, jotka haastavat harrastajiaan maratoneja pidemmille matkoille. Vesilajeissakin on näitä tunteja kestäviä ponnistuksia, joista Sulkavan Soutu on varmasti kotimaan kentällä, vai pitäisikö sanoa vesistössä, tunnetuin suurtapahtuma. Triathlonissa on totuttu kolmen lajin tuomaan suorituspaineeseen ja sitä kautta useiden tuntien koviin suorituksiin.

Hiihdossa on toki olllut massahiihtoja jo vuosikymmeniä, mutta monen tapahtuman matkat ovat tämän päivän mittakaavassa ultramatkojen miehille ja naisille lähinnä sprinttikisoja. Maailman kuninkuushiihtona pidetty Vasaloppet on 90 km pitkä, mutta kärki painaa sen jo alle neljän tunnin eli vielä ollaan aika kaukana triathlonin Ironman-matkasta. Vasaloppetin lisäksi järjestetään muutamia hiihtotapahtumia, joiden matkana on 100 km, mutta varsinaista ultrahiihtoa ei oikeastaan esiinny.

Aikoinaan oli tietysti 24 tunnin hiihtoja maailmallakin ja Vierumäellä järjestetään yhä vuosittain lajille omistettu tapahtuma. Allekirjoittanut on toki suorittanut näitä vuorokauden rypistyksiä jo useampaan kertaan saavuttaen yhä virallisen Guinnessin maailmanennätyksen ja tänä keväänä Ylläs-Levin yhteydessä yritetään uudelleen. Mutta ultrahiihto omana lajinaan hakee vielä muotoaan.

Onneksi on kuitenkin ruotsalaiset, jotka aina osaavat tehdä tapahtumista maailman suurimpia tai ainakin sitten pisimpiä. Kunnia kuitenkin kuuluu tällä kertaa itävaltalaiselle Wolfgang Mehlille, joka sattuu asumaan Ruotsissa. Hän avasi pölyttyneet historiankirjat ja toi maailman hiihtokartalle tapahtuman, joka oli jäänyt jo unholaan. Kyseinen Nordenskiöldsloppet järjestettiin jo 1884, mutta vasta toissa vuonna se palasi takaisin virallisena kilpailuna. Näin hiihto on muodollisesti maailman vanhin, mutta nykymuodossaan tuleva kisa on järjestyksessään kolmas.

Niin ja se matka! Nyt puhutaan todellakin suorituksesta, joka vetää vertoja Ironmanille. Hiihtokilometrejä tässä Ruotsin Jokkmokkissa järjestettävässä tosi urosten ja naaraiden seikkailussa on peräti 220 km. Rata on vaihteleva, jossa on pitkiä suoria ja järviosuus alussa ja käännöspisteellä, mutta myös haastavia nousuja ja laskuja. Kilpasarja suorittaa matkan 10-12 tuntiin riippuen kelistä, mutta takaraja suoritukselle on 30 tuntia eli suurin osa osallistujista joutuu hiihtämään osan matkastaan otsalampun valossa.

Viime talvena tapahtuma oli viikko Ylläs-Levin jälkeen, joten siihen oli hyvä lopettaa hiihtokausi. Nyt Nordenskiöldsloppet on viikko ennen pääsiäistä eli lauantaina 24.3. (lähtö klo 6 aamulla). Olosuhteet ovat varmasti erilaiset kuin myöhäisempinä ajankohtina ja varmasti monelle Ylläs-Levi hiihtäjälle päivämäärä ei oikein täsmää kalenteriin. Kolme viikkoa kahden kovan hiihdon välillä on aika lyhyt aika kunnon palautumiselle, mutta tästä huolimatta suosittelen kisaa kaikille kovakuntoisille kilpa- ja kuntokilpahiihtäjille. Jos mies, tai nainen, on kunnossa, palautuminen onnistuu kyllä kolmessa viikossa kun malttaa mielensä.

Toki katsotaan miten itselläni käy, koska kyseisen hiihdon jälkeen on vain vajaa kolme viikkoa ennen tuota 24 tunnin ME-yritystä. Nordenskiöldsloppet voi olla loistava viimeistelyharjoitus tai sitten se syö loputkin mehut miehestä. Onnekseni myös 24 h haasteeseen lähtevä Hans Mäenpää hiihtää myös kyseisen kisan, joten samalla viivalla ollaan ja yhtä väsyneinä tai virittäytyneinä seisomme lähtöviivalla kun Ylläs-Levin vuorokauden hiihdon paukku käy.

Näin loppuun vielä kannustuspuhe niille, jotka haluavat kokea jotain uutta ja todella haastaa itsensä. Nordenskiöldsloppet on elämys, jota on vaikea kuvailla sanoin. Se vain täytyy kokea. Matka on niin pitkä, että sen aikana voi tapahtuma mitä vain. Näissä suorituksissa ei vauhti varsinaisesti tapa vaan todellakin se matka. Kuten 24 tunnin hiihdossa, Nordenskiöldsloppetissa sitä vain ajautuu tiettyyn mielentilaan, jossa keho, sielu ja mieli ovat harmoniassa, jos elimistö toimii kuten pitääkin. Joskus tuo mielentila voi olla yhtä tuskaakin, mutta sehän on tämän lajin suola. Jokainen matka ja kisa on aina oma haasteensa.

Ja tietysti jos tänä vuonna Nordenskiöldsloppet tuntuu liian hurjalta, kannattaa tulla Suomen Lappiin ja hiihtää Ylläs-Levi. Tarjolla on kaksi eri matkaa eli pidempi 69 km ja lyhyempi ja helpompi 55 km. Ja takuulla se oikea elämys ja sopiva mielentila löytyvät myös Ylläksen ja Levin mahtavista tunturimaisemista. Jälleen kerran rakkaudesta hiihtoon ja terveen elämän puolesta lähdemme joukolla liikkeelle!

 

Ylläs-Levi hiihdetään 14.4.2018. Ilmoittautua voit www.yllaslevi.com.

Lisätietoja Nordenskiöldsloppetista https://redbullnordenskioldsloppet.se