Ylläs-Levi tarjosi auringonpaistetta ja hymyileviä kasvoja

Ensimmäinen Visma Ski Classics Ylläs-Levi -hiihto oli menestys!

Istun kilpailujohtajana Visma Ski Classics -hiihtosarjan trailerissa katsomassa televisioruudusta Ylläs-Levi -hiihtotapahtumaa monen huonosti nukutun yön jälkeen. Tapahtuman järjestäminen ei todellakaan ole niin helppoa kuin moni kuvittelisi. Team Santanderin joukkuejohtaja ja entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen kävelee sisään ja tokaisee kovalla äänellä, että kymmenen ensimmäistä hiihtäjää on hylättävä. Sydämeni hyppää kurkkuuni ja mietin, että mitä nyt tällä kertaa. Monta tulipaloa on sammuttettu yön jo aamun aikana. Kyseinen hiihtoguru jatkaa kuitenkin pilke silmäkulmassa sanoen, että kaikki nuo kymmenen urheilijaa hymyilevät.

Tämä varmasti kuvastaa parhaiten millainen tunnelma tapahtumassa oli. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, tunturit loistivat kauneuttaan ja latu oli unelma kunnossa. Tapahtumaorganisaatiolla on ollut kädet täynnä työtä jo monen viikon ajan ja viimeisinä vuorokausina on painettu hommia kelloa katsomatta. Omasta puolestani haluan kiittää ja nostaa hattua orginisaatiollemme, joka venyi huikeaan suoritukseen luomalla hiihtotapahtuman, jota ei varmasti ole vielä nähty Suomessa.

“Olin pari viikkoa sitten Norjan Birkebeinerrennetissä,” yksi maaliin tullut kuntohiihtäjä kertoo hikikarpalot otsalla. “Mutta tämä rata on paras mitä olen ikinä hiihtänyt. Aivan huikea reitti ja tulen varmasti tänne uudestaan. Kaikki toimi hienosti, jos nyt pientä ruuhkaa oli Ylläksen päässä aamulla kun hiihto näytti olevan niin suosittu.”

Todellakin, 67 km reitti Ylläksen laskettelukeskuksesta Äkäslompolon, Kukastunturin, Pyhäjärven ja Pyhätunturin kautta Levin keskustaan tarjosi mahtavan elämyksen ja vaihtelevan matkan sekä huippuhiihtäjille että kuntoilijoille. Visma Ski Classics-sarjan finaalikisan voitti lajia jo pari vuotta hallinnut Petter Eliassen, Team LeasePlan, joka jätti pääjoukon viimeisessä pitkässä nousussa Pyhätunturille. Muista sijoista käytiin tiukka kamppailu ja kisasarjan nuoret hiihtäjät Andreas Nygaard, Team Santander, ja Stian Hoelgaard, Team LeasePlan ottivat loppukirissä seuraavat palkintosijat tässä järjestyksessä.

Naisten kilpailussa koko kauden kovaa kaksinkamppailua käyneet Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, ja Katerina Smutná, Team Santander, tulivat loppusuoralle rinta rinnan, mutta joulupukin tarjoamat Lapin saapikkaat menivät jälkimmäisen harteille. Olympia- ja MM-kisoissakin menestynyt Justyna Kowalczyk, Team Santander, jäi kärkikaksikosta jo yli kuusi ja puoli minuuttia.

Kaikki yllämainitut hiihtäjät kehuivat vuolaasti reittiä ja tapahtumaa sanoen, että Ylläs-Levi oli täydellinen loppu pitkälle ja hienolle hiihtosarjalle.

“Parempaa kisaa ei olisi voinut olla – täysi kymppi,” totesi miesten kilpailun kakkonen Nygaard.

Image uploaded from iOS (1)

Tapahtuman positiivisen palautteen siivittämänä tapahtuman järjestelyorganisaatio on jo valmiina ensi vuoden hiihtoon ja luvassa on uusia yllätyksiä.

“Oli todella mahtava nähdä tällainen tapahtuma Levillä,” Levi Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi kertoo maalialueella kisahulinan keskellä.

“Tunnelma on jotain ainutlaatuista tässä Levin keskustassa kun maalisuora on rinteiden alla yleisömeren keskellä. Tämän tason kansainvälinen hiihtotapahtuma on aivan uutta Leville ja alueelle. Ensi vuodeksi tulemme kehittämään tapahtumaa vielä lisää, jotta tänne saadaan kunnon karnevaalit pystyyn!”

Ylläksen markkinointipäällikkö Janne-Juhani Haarma yhtyy Kristiinaan ja lisää:

“Olihan sen hieno nähdä aamulla pitkän matkan maailmancupin finaalin lähtö Ylläksellä ja se alueella ollut kuhina ja säpinä oli aivan käsin kosketeltavissa. Televisioruudusta katsottuna maisema oli kuin postikortista ja tämä jos joku on parasta mainosta Ylläkselle, Lapille ja tietysti tapahtumalle. En malta odottaa ensi vuotta, koska nyt tiedämme, että taivas on rajana.”

Vannoutuneena murtomaahiihdon ystävänä ja kilpakuntoilijana uskon myös, että olemme todellakin matkalla kohti uutta tulevaisuutta Suomalaisessa maratonhiihdossa ja Ylläs-Levi on portinavaaja. Näillä sanoilla toivotan kaikki tervetulleiksi ensi vuoden tapahtumaan, koska Ylläs-Levistä tulee koko hiihtomaailman talvikauden lopetuskarnevaali. 

Ystävällisin terveisin,

Teemu Virtanen
Kilpailujohtaja