KILPAHIIHTÄJÄ NIKO NÄTTINEN TÄHYÄÄ KOHTI YLLÄS-LEVIÄ

Kevät on jo saapunut ainakin eteläiseen Suomeen ja aurinko paistaa keväinen hymy kasvoillaan. Talvi on pitkästä aikaa ollut parempi kuin aikoihin, ja hiihtäjät ovat saaneet nauttia loistavista olosuhteista. Tämä varmasti siivittää monia kuntoilijoita ja kuntokilpailijoita jatkamaan talvikauttaan aina huhtikuulle asti. Ja miksi eivät jatkaisi, koska Ylläs-Levi päättää hiihtokauden 14.4. ja myös Olympiavoittaja Iivo Niskanen on ladulla tapahtuman lähettilään viittaa kantaen. Iivo hiihtää 70 km kisamatkan ja toinen lähettiläs Juha Mieto edustaa lyhyemmällä 55 km matkalla.

Pitkä matka on myös kansainvälisen Visma Ski Classics-hiihtosarjan finaali, ja kaikki huipputiimit ja heidän hiihtäjänsä ovat paikalla taistelemassa itse Ylläs-Levin voitosta ja myös kauden viimeisistä cup-pisteistä. Levillä järjestetään lauantaina illalla iso gaalatapahtuma, jossa parhaat pitkät matkan hiihtäjät palkitaan, ja raskas kausi naputellaan naftaliiniin.

Niko Nättinen ei taistele voitosta eikä Visma Ski Classics-kauden pisteistä, mutta kovan kilpahiihtäjän tavoitteena on olla 50 parhaan joukossa kuten viime vuonna. Niko on kokenut hiihtäjä, joka nuorena voitti Pohjoismaiden mestaruuden ja samalla päihitti itse Petter Northugin. Maratonmatkat kuitenkin viehättivät nuorta miestä jo varhaisessa vaiheessa, ja veri veti massahiihtojen pariin. Niko on aktiivisesti kiertänyt Eurooppaa eri pitkän matkan hiihdoissa jo 10 vuoden ajan, ja kokemuksia on kertynyt repullinen jos toinenkin.

“Kyllä tässä lajissa eri tapahtumat ja niiden haastavat pituudet viehättävät,” Niko toteaa varmalla äänellä. “Massahiihdoissa on aina huikea tunnelma, ja jokainen tapahtuma on oma elämyksensä. Jokainen kisa on myös aina oma juttunsa, vaikka tapahtuma olisikin entuudestaan tuttu. Kelit vaihtelevat ja sitä myötä myös vauhdit ja taktiikat. Aina oppii jotain uutta ja ihmeellistä. Myös itsensä haastaminen on yksi valtti näillä matkoilla. Ennen kisaa ja kisan aikana joutuu käymään läpi monta asiaa, ja eri tekijät vaikuttavat suoritukseen, joka tekee lajista erittäin jännittävän ja kiehtovan.”

Armeijan leivissä oleva 33-vuotias Niko ei pidä itseään ammattihiihtäjänä vaan pikemminkin kovana kuntokilpailijana. Nikon saavutukset herättävät kuitenkin kunnioitusta monen kilpakumppanin keskuudessa, ja onhan hän tuttu näky kotimaisten hiihtojen palkintopallilla. Niko on myös maratonhiihdon Euroopan mestari, Finlandia-hiihdon kolmas viime vuodelta ja tänäkin vuonna hän oli FIS Worldloppet Cupin König Ludwig Lauf-hiihdossa 11. jääden kärjelle vain muutaman sekunnin.

“Sijoitukset eivät ole itseisarvo, mutta toki ne kannustavat eteenpäin ja antavat pontta treenata kesälläkin,” Niko toteaa pohtivaan sävyyn. “Ammattihiihtäminen on rankkaa hommaa ja vaatii kokonaisvaltaista uhrautumista lajin ja menestyksen eteen. Vain harva siihen pystyy ja saa hiihtämisestä elannon.”

“Oma tilanteeni on sikäli hyvä, että olen Santahaminassa Urheilukoulussa kouluttajana, ja voin itsekin treenata todella hyvin aina kun siihen on mahdollisuus. Kannustankin työssä käyviä ottamaan itselleen hyvän tavoitteen ja tekemään sitä varten oikean harjoitteluohjelman, jota voi realistisesti toteuttaa. Jos lahjoja ja haluja riittää, sitä voi nousta yllättävän korkealle omassa lajissaan olematta kuitenkaan ammattiurheilija. Tämä on elämäntapaurheilua, ja tätä voi tehdä millä tasolla tahansa, koska lopulta kilpailet vain itsesi kanssa.”

Ylläs-Levi lähestyy, ja Niko on valmis 70 km haastavaan kisaan. Hiihto pidetään virallisesti vasta toista kertaa, mutta siitä on kovaa vauhtia tulossa sekä kotimaisen että kansainvälisen hiihtokauden päätöskarnevaali. Tämä on yksi syy miksi Nikokin haluaa olla paikalla tapahtumassa, joka hänen mielestään on yksi maailman parhaista.

“Olen ollut monessa eri kisassa ja nähnyt lukuisia erilaisia tapoja järjestää hiihtoja, mutta kyllä Ylläs-Levi on yksi hienoimmista,” Niko kertoo innostuneesti. “Lapin maisemat, taianomaiset tunturit ja keväthanget ovat vailla vertaa. Viime vuoden hiihto oli aivan mahtava, ja kaikki Visma Ski Classicsin huiputkin totesivat, että hiihto oli heidän listoillaan kolmen parhaan joukossa ja monelle jopa paras. Yhdyn tähän täysin. Unohtaa ei saa myöskään hienoa gaalatapahtumaa ja sen jälkeistä illanviettoa Levin keskustassa. Oli hienoa nähdä ja jutella kaikkien maailman huippujen kanssa ja tuntea sellaista yhtenäisyyden tunnetta, jota harvoin pääsee kokemaan. Odotan tämän vuoden kisaa kuin hullu puuroa, ja päätöskekkereillä pistetään tennarit vipeltämään tanssilattialla.”

Ylläs-Levistä tulee varmasti loistava tapahtuma kokonaisuudessaan ja täydellinen kuorrutus kermakakkuun, jos kuluvaa hiihtokautta voi kakuksi kutsua. Millaisia ohjeita Niko antaisi niille hiihtäjille, jotka vielä suunnittelevat tuloaan keväiseen Lappiin ja osallistumistaan Ylläs-Leviin.

“Suosittelen tapahtumaa ehdottomasti kaiken kuntoisille hiihtäjille. Nyt kun tapahtumassa on kaksi eri matkaa, 70 km ja 55 km, ei ole mitään syytä olla tulematta. Vielä on aikaa harjoitellakin, ja kehotankin kuntoilijoita tekemään vielä pitkiä lenkkejä ja hieman intervalleja niiden lomassa. Jos mielessä on selkeä aika- tai sijatavoite, kannattaa mukaan ottaa myös tehoharjoitteluakin. Erilaiset vedot aina lyhyistä spurteista pidempiin 5-10 min kovavauhtisiin pätkiin toimivat hyvin. Välillä voi hiihtää vauhtikestävyyttä ja kokeilla miltä tasainen kova tunnin vauhti tuntuu. Tekniikkaan kannattaa aina panostaa, ja tietysti on hyvä tehdä riittävästi tasatyöntöäkin vaikka hiihtäisikin kisan pidoilla.”

“Mitään tankkauksia en suosittele kunto- tai kilpahiihtäjille, mutta hyvä energian saanti kilpailua edeltävällä viikolla on tärkeää. Hiilihydraattipitoista ruokaa kannattaa syödä, mutta ei liikaa, jotta ei tule ähkyä ja paino ei pääse nousemaan. Matkan aikana on tärkeä juoda riittävästi, ja kuntohiihtäjien kannattaa ottaa jokaisella asemalla ravintoa ja juotavaa. Oma pullokin voi olla mukana ja sen voi täyttää sitten huoltoasemilla.”

Monelle maratonmatkat ovat iso kynnyskysymys jo pituutensa tähden, mutta myös kokemuksen puute saattaa estää monia kuntoilijoita kokeilemasta siipiään useamman tunnin suorituksissa. Niko kohauttaa olkapäitään moiselle pelolle kannustaen kaikkia rohkeasti mukaan.

“Pitkiä matkoja on turha pelätä. Matka ei tapa vaan vauhti. Kun vain muistaa tehdä riittävästi aerobista harjoittelua aina kun mahdollista ja huolehtii ravinnosta ja nestetasapainosta matkan aikana, ei varmasti tule hätää. Väsymyksen tunne saattaa jossain vaiheessa kyllä hiipiä, mutta sekin kuuluu asiaan. Siitäkin pääsee usein eroon, kun hidastaa hieman vauhtia ja nauttii kunnolla nestettä ja energiaa. Kun on selviytynyt urakasta, maalissa on aina mahtava tunne, vaikka matkalla olisikin ollut jossain vaiheessa äitiä ikävä tai ehkä paremminkin tyttöystävää!”

Näillä vinkeillä ja neuvoilla on hyvä valmistautua Ylläs-Leviin, oli sitten tavoitteena menestyminen, itsensä voittaminen tai maksimaalinen nautinto Lapin tunturimaisemissa. Lopuksi on hyvä kysyä Nikolta jutun loppuun iskevää päätössitaattia. Ja sellainenhan tulee Nikolta kuin liukuhihnalta.

“Pitkän matkan hiihto on sydämen asia, Ylläs-Levi on sydämen asia ja koko Suomen hiihdon kirkas johtotähti. Tapahtumassa on paljon muutakin kuin kaksi matkaa lauantaina. Tapahtumatori on Levillä, ja Ylläkselläkin on kaikkea mielenkiintoista tarjolla. Tunnelma on katossa koko viikon ajan. Torstaina hiihdetään 24 tunnin hiihdon maailmanennätystä, ja olen itsekin huoltamassa nykyistä ennätyksen haltijaa Teemu Virtasta. Iivo tulee kannustamaan ennätysyritystä ja kenties myös kirittämään, joten sielläkin kannattaa käydä piipahtamassa. Hiihto ja kestävyysurheilu eivät ole vain hikikarpaloita otsalla vaan elämäntapa ja tie kohti tervettä elämää. Ylläs-Levillä juhlimme yhdessä tätä hienoa lajia ja positiivista elämää!”

Voiko tuota enää paremmin sanoa! Positiivisella mielellä menkäämme kaikki Lappiin ja valloittakaamme Ylläs ja Levi rakkaudella, ilolla ja hiihtomielellä. Ylläs-Levi hiihdetään 14.4., ja matkoina ovat 70 km, jonka lähtö on klo 10 Ylläsjärven puolelta, ja 55 km, joka lähtee Äkäslompolosta klo 12. Ilmoittautua voi tapahtuman nettisivuilla. Tervetuloa kokemaan Ylläs-Levin hurma ja Lapin taika!