JUHA TUIKKANEN – KUNTOHIIHTÄJÄ TÄHYÄÄ KOHTI YLLÄS-LEVIÄ

Ylläs-Levi on loistava massahiihtotapahtuma Suomen Lapissa huhtikuussa kun talvi ja hiihtokelit ovat parhaimmillaan. Upeat maisemat takaavat hienon elämyksen kaikille hiihtäjille, etenkin niille, joilla ei ole kiire ehtiä Ylläkseltä Levin keskustaan ennätysajassa. Ylläs-Levi on myös Visma Ski Classics-sarjan finaali ja tämän pitkän matkan hiihdon maailmanmestaruuskilpailujen juhlagaala järjestetään myös Levillä kisan jälkeen. Tämä takaa tapahtumalle laajan kansainvälisen näkyvyyden, koska Visma Ski Classicsia seuraa yli miljoona katsojaa maailmalla ja lähetys televisioidaan yli 30 maahan.

Pitkän matkan hiihto on totista kilpaurheilua ja huipputiimit kiertävät Eurooppaa sponsorien rahoittamina ja taistelu on toisinaan veristä, mutta toki aina myös aitoa rakkautta lajiin. Tämä intohimo ei ole vain huippu-urheilijoiden yksinoikeus vaan massahiihdoissa se tulee esiin fanaattisena kuntoilijoiden sitoutumisena lajille. Vasaloppetissa kuntohiihtäjät jonottavat tuntikausia aamuyön tunneilla, jotta pääsisivät hyville paikoille omassa karsinassaan. Worldloppet Masterit kiertävät maailmaan keräten leimoja passeihinsa ja joillakin on jo menossa kymmenes passi eli pallomme kolkat ovat tulleet heille tutuiksi, ainakin ne mistä löytyy lunta.

Ylläs-Levi on todellinen piristysruisku kotimaan hiihdolle ja myös tälle tapahtumalle on pikkuhiljaa kehittymässä oma yhteisönsä. Hiihto järjestetään nyt virallisesti toista kertaa ja ensimmäinen testimielessä hiihdetty kisa järjestettiin 2016. Toki hiihtoa on hiihdetty epävirallisena jo vuosikausia, mutta nyt myös maailmalla on mahdollisuus nähdä mitä sekä Ylläs että Levi voivat tarjota.

Valiolla myynninsuunnittelijana toimiva Juha Tuikkanen on yksi näistä innokkaista Ylläs-Levin faneista ja hän kiertääkin joka vuosi kansainvälisiä massahiihto-tapahtumia. Juha kilpaili kansallisella tasolla juniorivuosinaan aina yleiseen sarjaan saakka. Hiihtoharrastus oli lähellä loppua nuoruusvuosien jälkeen, mutta jokin kimmoke sai Juhan ilmoittautumaan Pogostan-hiihtoon 20 vuotta sitten ja se kipinä ei ole sammunut. Juha toimii myös aktiivisesti hiihdon parissa kabinetin puolella ollen Ski Jyväskylän hallituksen ja Suomen Hiihtoliiton maastohiihdon johtoryhmän jäsen.

Tänä talvena kiireisen miehen kalenteriin mahtuvat Marcialonga ja pitkä erikoishiihto Tsekeissä. Juha on myös nopeasti kasvaneen Neljän Vuoren Hiihdon järjestelyissä mukana ja hän uskookin, että kyseinen hiihto Jyväskylän kupeessa (Vaajakoskelta Huhtasuon kautta Laukaalle) on mahtava viimeistelyharjoitus kaikille Ylläs-Leville tähtääville kotimaan hiihtosankareille. Sillä sankareitahan ovat kaikki, jotka haastavat itsensä ja suorittavat kovan fyysisen haasteen.

Mikä saa sitten kuntohiihtäjän liikkumaan ja miksi juuri hiihdosta on tullut Juhalle niin tärkeä asia?

“Jo pelkästään ilmoittautuminen massahiihtoon lisää omaa liikuntaa selkeästi,” Juha toteaa tomerasti. “Pitkä hiihtomatka ulkomaille mukavassa porukassa on myös tavallaan palkinto hiihtoharjoittelulle. Upeat maastot kruunaavat nautinnon. Suomessa on myös paljon erilaisia hyviä tapahtumia kuten Ylläs-Levi ja tämä harrastus antaa elämään paljon ystäviä. On todellinen rikkaus olla mukana samanhenkisessä yhteisössä.”

Juha on pitkän taipaleensa aikana nähnyt monenlaisia hiihtoja sekä kotimaassa että Suomen rajojen ulkopuolella. Herääkin kysymys, että mikä näistä kokemuksista on se mieleenpainuvin.

“Vaikea laittaa mitään hiihtoa ykköseksi,” Juha totetaa mietteliäänä. “Kaikissa on omat hyvät puolensa. Myös logistiikka on aika tärkeä asia kun pohtii mihin ja miten mennä johonkin kisaan. Tykkään myös pienemmistä massahiihdoista kuten esim. tämä Tsekin reissu tänä vuonna. Marcialongan reitti on upea ja yleensä siellä myös aurinko hellii hiihtäjiä. Toki Tartu-maraton on mainio tapahtuma ja mieleen on jäänyt 2007 vuosi, jolloin pystyin hiihtämään sadan joukkoon. Ylläs-Levi on mahtava uutuus kotimaan kartalla ja odotan tämän vuoden hiihdosta todella paljon. Toivottavasti keli on yhtä mahtava kuin viime vuonna. Lähden sinne hyvillä mielin ja tapahtuma kruunaa tämän kauden. Jäänkin vielä viikoksi nauttimaan Levin ja Ylläksen maastoista kisan jälkeen.”

Tuikkasella on varmasti kokemuksen syvä rintaääni, jota monen kuntohiihtäjän kannattaa kuunnella miettiessään valmistautumista omaan massahiihtoon. Juhalla onkin hyviä neuvoja viimeisille viikoille ennen h-hetkeä ja myös itse kisaan.

“Edellinen viikko kannattaa hiihdon osalta kerätä voimia ja välttää kovin pitkiä lenkkejä. Kunnon lepo on tärkeää ja ravintoa pitää saada eli syödä hyvin. Itse en suosi varsinaisia tankkauksia. Toki nestettä voi nauttia hieman normaalia enemmän pari päivää ennen kisaa. Kun paukku pamahtaa, alku pitää mennä rauhallisesti ja jokaisella huoltopisteellä on hyvä tankata vähintäänkin nestettä. Näillä vinkeillä matka sujuu varmasti nautinnollisesti.”

Juhan itsensä ollensa mukana suositun massahiihdon järjestelyissä, on hyvä tivata miten kotimainen pitkän matkan hiihto saataisiin uuteen nousuun ja samaan suosioon kuin esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa, jossa Vasaloppet on tapahtuma, jonka tuntevat kaikki ruotsalaiset.

“Tarvitsemme vielä ammattimaisempaa otetta järjestelyihin,” Juha vastaa tiukkaan sävyyn. “Olosuhteet pitää olla kunnossa. Ylläs-Levillä on kaikki mahdollisuudet tähän ja uskon, että siitä hiihdosta voi kasvaa kruununjalokivi Suomen hiihtokartalle. Kilpapuolella uusia tiimejä on tullut mukavasti lisää ja viimein on huomattu mikä mahdollisuus esim. Visma Ski Classicsilla on näkyvyyden suhteen. Kunnon menestyminen vaatisi keskittymistä pitkiin matkoihin, koska harjoittelu on erilaista kuin normaalimatkoilla. Arvostuksen lisäämiseen voimme kaikki vaikuttaa ja puhaltaa yhteen hiileen. Uskon, että laji tulee kehittymään Suomessakin ja Ylläs-Levi on tässä suhteessa aitiopaikalla.”

Painavaa tekstiä mieheltä, joka tietää asiansa ja haluaa varmasti vaikuttaa kotimaan hiihtomme nousuun ja etenkin massahiihdon kehittymiseen. Ylläs-Levi siis siintää hänenkin silmissä, mutta onhan talvea vielä jäljellä. Useita hienoja tapahtumia on vielä edessä ja moni mahtava lenkki talven sydämessä odottaa sekä Juhaa että meitä kaikkia. Ja kuten Juha loppuun toteaakin, että kun aurinko paistaa ja ladut ovat kunnossa ja suksi luistaa, niin mikään ei voita sitä tunnetta. Tästä on hyvä liukua lopetukseen eli Juhan elämän mottoon, joka on yksinkertaisesti tämä ja oiva neuvo jokaiselle meistä:

“Samaa latua hiihtämällä ei voi voittaa!”

VOIT ILMOITTAUTUA TAPAHTUMAAN NÄILLÄ SIVUILLA. MATKOINA 67 KM JA 50 KM – TERVETULOA KOKEMAAN LAPIN TAIKAA!