Heli Heiskanen ja Esa Mursu ovat valmiina Ylläs-Leviin – ole sinäkin!

Kaksi suomalaista tunnettua pitkän matkan hiihtäjää Heli Heiskanen ja Esa Mursu haluavat nostaa lajin arvostusta Suomessa.

He molemmat lähtevät lauantaina kilpailemaan Ylläs-Levi tapahtumaan ja toivovat tämän Visma Ski Classics -sarjan finaalikisan tarjoavan jotain ainutlaatuista sekä heille että kaikille osanottajille.

Heli on tällä hetkellä paras suomalainen pitkän matkan hiihtäjä, joka on ennen viimeistä kisaa sijalla 6. tässä maailmalla arvostetussa hiihtokilpailusarjassa. Esa puolestaan hiihtää näitä maratonhiihtoja pitääkseen itsensä kunnossa ja testatakseen mihin kokenut mies pystyy maailman huippujen joukossa. Ja miksi ei kokeilisi, koska takana on menneiltä vuosilta kolme viidettä sijaa SM-kisojen 50 km matkalta.

Ylläs-Levin sähköinen ilmoittautuminen on päättynyt, mutta kisaan pääsee mukaan vielä paikan päällä joko ilmoittautumalla kisatoimistoon Levillä tai kisa-aamuna Ylläksellä. Esalla ja Helillä on oma rutiini ja tapansa valmistautua pitkän matkan kisoihin ja Ylläs-Levi ei tuota poikkeusta. He ovat kuitenkin valmiita jakamaan näkemyksiään kaikille niille hiihtäjille, jotka haluavat saada matkastansa ainutlaatuisen elämyksen.

“Nyt on vain pari päivää aikaa kisaan, joten mitään ihmeellistä ei voi enää tehdä,” Heli kertoo. “Kannattaa levätä riittävästi ja varmistaa, että saa syötyä monipuolista ravintoa. Mitään hurjia tankkauksia ei kannata tehdä, mutta varmistaa hiilihydraattipitoisen ravinnon saanti. Matkan aikana voi hyvin tankata huoltopisteillä tarpeen mukaan.”

Esa on samaa mieltä ja kehottaa kaikkia hiihtäjiä malttamaan mielensä. “Tässä vaiheessa ei enää mitään ihme harjoituksia, koska niillä voi vain pilata suoritukensa. Samoin itse kisassa kannattaa varoa lähtemästä liian kovaa. Alku on aika haastava ja on tärkeää, että voimia jää myös loppuun. Matka on pitkä ja kelikin voi hidastua loppua kohti.”

Molemmat hiihtäjät ovat sitä mieltä, että Ylläs-Levin reitti on loistava myös kuntohiihtäjälle.

Esa_Mursu

“Rata on haastava, mutta samalla mukavan vaihteleva,” Esa tunnustaa. “Matkalla on koviakin nousuja, mutta vastaavasti hienoja tasamaaosuuksia. Maisemat ovat huikeat, joka tekee matkanteosta miellyttävän.”

“Itse en ehdi paljon maisemista nauttimaan,” Heli jatkaa Esan ajatusta. “Mutta kannustan kaikkia muita hiihtäjiä todellakin pitämään silmänsä auki ja antamaan Lapin luonnon tehdä taikansa. Sääkin näyttäisi olevan hyvä tapahtumalle, joten kaikki vain sankoin joukoin viettämään hieno huhtikuun lauantaipäivä ladulla.”

Pitkän matkan hiihdon arvostus ei tunnetusti ole Suomessa samaa luokkaa kuin naapurimaissamme, mutta molemmat hiihtäjät uskovat Ylläs-Levin tuovan tähän muutoksen.

“Toivottavasti tämä tapahtuma on päänavaaja Suomessa,” Esa toteaa tiukkaan äänensävyyn. “MIelestäni on naurettavaa, että YLE näyttää kisoja mutta tulosseurantaa ei ole. Media saisi ottaa lajin paremmin huomioon, jotta suuri kansa tietäsi tästä enemmän. Hiihtoväki kyllä arvostaa ja Helinkin suorituksia seurataan mielenkiinnolla, mutta olemme valovuosia jäljessä Ruotsista tai Norjasta lajin arvostuksen suhteen. Se meillä yhä kytevä laturetkimentaliteetti saisi jo loppua ja ihmisten pitäisi ymmärtää, että tämä on rajua urheilua alusta loppuun. Etenkin monien hiihtäjien keskuudessa tämä uskomus elää vielä.”

Heli on samoilla linjoilla ja jatkaa, että Visma Ski Classics-tapahtumat ovat oiva mahdollisuus myös kilpakuntoilijoille verrata omaa tasoaan maailman huippuihin. Kuka tahansa voi hiihtää 67 km maastossa, mutta ei yhtä aikaa eliittihiihtäjien kanssa täydellä palvelulla.

“Suomessa pelätään turhaan pitkiä matkoja,” molemmat toteavat yhteen ääneen. “Nämä tukevat loistavasti myös lyhyitä matkoja ja hiihtäjillä täytyisi olla riittävästi rohkeutta käydä tätä henkien taistelua pidemmilläkin matkoilla. Kyllä näistä kilpailuista palautuu kun malttaa kisan jälkeen mielensä ja näistä saa sitä kovuutta, jota ei välttämättä tule edes lyhyiltä matkoilta. Näissä kisoissa näkee myös heti omat vahvuudet ja heikkoudet kun pääsee suoraan vertaamaan itseään muihin. Se auttaa kun kesällä harjoittelee taas kohti uutta kautta.

Ylläs-Levi hiihdetään lauantaina 8.4.2017 klo 9 ja lähtö tapahtuu Ylläsjärven puolen hiihtokeskuksesta. Maali sijaitsee Levin keskustassa Zero Pointin vieressä. Kisaan voi vielä ilmoittautua kisatoimistossa Levillä ja lauantaina aamulla lähtöpaikalla. Tervetuloa hiihtämään!